top of page

הנחיות והמלצות לאחר אימוץ של כלב חדש

dog trainer with dog
Bekesher Lakelev Logo

הכותבת היא ענת אלקיים 

מטפלת ומאמנת התנהגותית לכלבים. ליצירת קשר

חשוב לציין: אנחנו דוגלים באילוף מודרני המבוסס על מדע עדכני ולא על תיאוריות מיושנות שעם הזמן הופרכו והפכו ללא-רלוונטיות לעולם הכלבים. אילוף מכבד בו הקשר עם הכלב שלנו מתבסס על אמון הדדי ולא על מאבק כוחני יומיומי. 

לכן, אנחנו תומכים בעבודה ללא כפיה עם הכלבים שלנו, עבודה שמגיעה קודם כל מהבנת שפת הגוף הכלבית, ששמה לב למצבו הרגשי של הכלב בדרך להשגת התוצאה הרצויה, בה תהליך הלמידה לא כואב ומפחיד.

לכן אנחנו לא תומכים בשימוש באביזרים או אמצעים שעלולים להיות כואבים או מפחידים (כגון קולר חנק, דוקרנים, חשמל או אפילו צעקות שעלולות להיות קריטיות עבור כלבים רגישים). 

המטרה שלנו היא תמיד לכוון את הכלב להצלחה, לתת לו את הכלים להצליח ולחזק אותו על כך. זוהי הדרך ללמידה איכותית והקשר היציב והבוטח הזה שהגישה מייצרת הוא זה שגם מציב את הגבולות לכלב - גבולות המגיעים מתוך כבוד ולא מתוך פחד.

מזל טוב! זהו בוודאי יום מרגש ומאד מבלבל עבורכם. 

כדי להקל על התקופה הקרובה אספנו את כל המידע שעשוי להיות רלוונטי ושימושי לכם.

הדרך הביתה מהעמותה
הניחו מגבת או שמיכה על המושב האחורי, ודאגו שמישהו ישב עם הכלב לאורך הנסיעה. פתחו מעט חלון כדי לאפשר לאוויר להכנס, אך אל תפתחו אותו עד הסוף.

אם נראה שהכלב פוחד - דברו איתו. אם אין לו בעיה עם מגע, לטפו ונסו להרגיע אותו. חשוב לשים לב שהכלב אכן מעוניין במגע! אם הוא לא, כבדו את הרצון שלו והמנעו בשלב זה מליטופים. זכרו שאתם זרים לו וכל הסיטואציה הזו מלחיצה עבורו גם ככה.

הגעה הביתה בפעם הראשונה
רגע לפני שאתם נכנסים, עשו טיול קצר בסביבה הקרובה לבית. תנו לכלב להכיר את האיזור החדש, לערוך היכרות ראשונית עם הרעשים, הקולות והתנועה של הסביבה החדשה שלו.
אם ניתן, בחנו היכן הוא עושה צרכים ועל איזה מצע, כדי שתוכלו לחזור לשם בטיולים הבאים. כלבים נוטים לעשות את הצרכים שלנהם במקומות פחות או יותר קבועים או דומים.
אם עוברים כלבים חברותיים באיזור, תנו להם להפגש ולהכיר (בהנחה וגם הכלב החדש שאימצתם חברותי כמובן). כלבים שואבים בטחון אחד מהשני. אם כי, בהחלט ייתכן שבשלב הראשון הוא ילחץ מכלבים חדשים שהוא לא מכיר ועלול לנסות להרחיק אותם. במקרה כזה, עזרו לו להתרחק באמצעות חטיף או הסחה אחרת כלשהי.

מה לא לעשות? לא למשוך אותו בכח ברצועה ולא לצעוק עליו! הוא גם ככה לחוץ ואתם לא רוצים שהרושם הראשוני שלו מכם הוא שאתם אנשים שהוא צריך לפחד מהם.

בתוך הבית שחררו אותו, תנו לו להסתובב ולהכיר את הסביבה החדשה שלו. תנו לו מרחב ואל תתנפלו עליו בחיבוקים וליטופים. אל תשכחו שהוא מבולבל ולא מבין מה קורה ולאן הוא הגיע, תנו לו זמן להתאקלם. חשוב להבין שאתם עדיין זרים לו, הסביבה לו מוכרת לו והוא לחוץ - וכלבים לחוצים עלולים לנשוך כדי להרחיק אתכם. אל תגיעו למצב הזה כבר ביום הראשון של הכלב בבית. תנו לו את כל הזמן שדרוש לו כדי להרגיש בנח איתכם ובבית החדש שלו.

ציוד ראשוני

אתם מוזמנים לקרוא את המאמר המלא והמפורט שלנו כאן

  • אוכל יבש - יש לשים לב שהוא מותאם לגיל הכלב. אם הכלב מגיע עם מצב רפואי שמצריך אוכל מסוג מיוחד או רפואי, שימו לב גם לכך.

  • חטיפים - קנו 2-3 סוגי חטיפים. עצה שלנו - עוף מכובס חתוך לקוביות הוא טעים ובריא יותר מכל חטיף תעשייתי שתקנו בחנות.

  • קערות אוכל ומים - מנירוסטה או חרס, לא מפלסטיק.

  • קולר ורצועה - קנו קולר שמתאים לגודל הכלב. קנו רצועה סטנדרטית, בשום אופן לא רצועת פלקסי (הרצועה הארוכה שנמתחת). 

  • רתמה - אם הכלב נוטה למשוך בטיולים, אנחנו ממליצים לקנות רתמת פרידום או פרונט-ריינג' של ראפוואר. במידה ולא תוכלו להשיגם, רתמת H סטנדרטית שמתלבשת דרך הראש תהיה מספיקה.

  • עצמות לעיסה - מומלץ לקנות בולי-סטיק או אזני חזיר. לא לקנות עצמות עור דחוס.

  • צעצועי האכלה - אנחנו ממליצים על קונג קלאסי או קונג וובלר.

  • תגית שם - קנו בהקדם תגית מתכת עם חריטה של שם הכלב והטלפון שלכם.

  • מיטה - לא חייבים לקנות מיטה יקרה, אפשר להשתמש בשמיכת פוך ישנה או כרית שינה גדולה שאתם כבר לא צריכים.

  • לגורים, בנוסף לרשימה שלעיל - אנחנו ממליצים לקנות צעצועי נשיכה מסיליקון, לפחות 2 כדורים מצפצפים, וגדר גורים (לא כלוב אילוף) שיכולה בהמשך גם לשמש אתכם לתיחום של הכלב בבית כשיתבגר.

ניהול סביבתי

כלבים ובעיקר גורים צעירים לומדים להכיר את העולם דרך הפה, ולכן חשוב להרים כל דבר שאתם לא רוצים שיגיע לכלב שלהם. שימו נעליים בארון, הכניסו את הפח לארון, סגרו דלתות ומקומות שאתם לא רוצים שהכלב ייכנס אליהם. הסתירו שלטים, משקפיים, טלפון נייד וכו'. הרימו כל דבר יקר לגובה אליו הכלב לא יוכל להגיע.

זכרו - כלבים עושים רק מה שאנחנו מאפשרים להם לעשות. אם הכלב לקח את השלט מהשולחן וכרסם אותו - זה עליכם!

בכל מקרה, חשוב לא לצעוק ולא להוציא לכלב דברים בכח מהפה. הדבר עלול להוביל לכך שהוא יתחיל לשמור דברים שחשובים לו ועלול להפוך לכלב רכושן.
אפשר להציע לו משהו אחר ללעוס במקום, כמו למשל לזרוק לו קצת חטיפים הצידה וכשהוא הולך לאכול אותם, להרים את החפץ.

התנהלות בבתים עם חצר

אם חשבתם להשאיר את הכלב בחצר בזמו שאתם לא בבית, חשבו שוב. כלבים שמצאים בחצר שעות ארוכות ללא השגחה הם כלבים שנמצאים בסטרס תמידי. הם רואים, שומעים ומרגישים את הטריגרים שעוברים מהצד השני של הגדר וגם אם מדובר בכלב חברותי מאד, הוא יהיה מתוסכל מכך שהוא לא יכול להגיע לצד השני של הגדר ולשחק עם כלבים שעוברים שם. זה יכול מהר מאד להפוך לתסכול שיביא לידי ביטוי נביחות, הרס הגינה ועוד.

אין לנו כל בקרה על כלבים שנמצאים בחצר והופכים למשועממים מאד מהר, ולכן יתעסקו בכל דבר שימצאו - וזה כולל חפירות בגינה כדי להפיג את השעמום.

לכלב שלכם יהיה הרבה יותר טוב להשאר בבית גם בשעות שאתם לא נמצאים שם.

איך הולכים מחר בבוקר לעבודה/לימודים ומשאירים אותו לבד?

אם מתאפשר לכם, הדבר הנכון ביותר לעשות הוא לקחת 2-3 ימי חופש על מנת לעזור לכלב החדש שלכם לעבור את ימי ההסתגלות הראשונים בשלום. בימים האלה תתחילו להכיר אחד את השני  וללמוד בין השאר, מה מפחיד את הכלב שלכם ומה עוזר לו להרגע, תוכלו לבחון את היכולת שלו להשאר לבד בבית באמצעות עזיבת הבית לזמנים קצרים שילכו ויעלו בהדרגה.

אם אין לכם אפשרות כזו, הרימו כל דבר חשוב שאתם לא רוצים שהכלב יגיע אליו, סגרו דלתות של חדרי שינה וחסרו באמצעות גדר גורים איזורים שעלולים להיות בעייתיים או מסוכנים לכלב.

חשוב לזכור, לכלב שיעבור הסתגלות ראשונית במקום החדש שלו בצורה מוצלחת ורגועה יותר, יהיה יותר קל להשאר אחר כך לבד כשאתם יוצאים מהבית.

מגע

בניגוד למה שנדמה לנו, רוב הכלבים לא ממש אוהבים מגע ובוודאי לא רגע אחרי שפגשו אתכם. מגע עם כלב חדש דורש רמת אמון מסוימת. היו סבלניים, תנו להם להכיר אתכם, לסמוך עליכם - ורק אז אפשר יהיה לבדוק אם הם מעוניינים במגע. 

איך בודקים? מלטפים כמה שניות ואז מרחיקים קצת את היד. אם הכלב נשען לכיוון היד או מניח עליכם את הרגל שלו - אז כנראה שהוא מעוניין שתמשיכו. אבל אם הוא מתרחק או אפילו נשאר קפוא במקום, הניחו לו, המגע מבחינתו לא רצוי כרגע. האינסטינקט הראשוני שלנו הוא לחשוב שאם הכלב לא רוצה מגע אז הוא יתרחק, אבל זה לא בהכרח נכון. הרבה כלבים בכלל לא מבינים שיש להם את האופציה הזו.

גורים - יש לנו נטיה להרים וללטף כמעט בכל זמן נתון, כי מי מסוגל לעמוד בפני המתיקות הזו? אבל שימו לב, אם הגור מתחיל לנשוך אתכם כשאתם מנסים ללטף אותו, זה אומר שהמגע הזה לא נעים לו. עם כל הפיתוי לשים עליהם יד כל הזמן - למדו לשחרר.

אוכל

כמויות לפי הרשום על שק האוכל שרכשתם. אמנם על כל שק יש טבלת כמויות מומלצת, אך שימו לב אם הכלב עדיין רעב לאחר שסיים את הארוחה - כדאי להעלות קצת את הכמות.

גורים - יש לחלק את המנה היומית ל-4, ולזכור תמיד להוציא את הגור לצרכים אחרי הארוחה.

בוגרים - 2 ארוחות ביום, אחת בבוקר ואחת בערב, כחצי שעה אחרי הטיול. חשוב להקפיד במיוחד אם הטיול היה פעיל, על מנת למנוע היפוך של הקיבה.

משחקים

ייתכן ובתקופה הראשונה הכלב שלכם לא יראה כל עניין בצעצועים וזה בסדר.

זה יכול להיות עניין של זמן (הכלב עדיין בהלם מהשינויי בחייו), וגם יכול להיות עניין של סגנון המשחק. כל כלב אוהב סגנון אחר ועם הזמן תלמדו מה מעניין את הכלב שלכם. בכל מקרה, לא מומלץ להשאיר צעצועים פזורים בכל הבית - דברים שזמינים כל הזמן מאבדים מהערך שלהם וממילא רוב הצעצועים נועדו למשחק משותף שלכם עם הכלב.

ילדים

לא משאירים אף פעם כלב, לא משנה כמה הוא חברותי, לבד עם ילדים.

הסבירו לילדים שלכם איך נכון להתייחס לכלב. לא מושכים בזנב, לא משחקים עם האוכל שלו או איתו בזמן שהוא אוכל, ובוודאי שלא יושבים או נשכבים על הכלב.

אם הכלב נוהם על הילדים אין לכעוס עליו, הוא רק מבטא את הלחץ שלו. כעס על תקשורת של הכלב שלכם יביא לכך שבפעם הבאה הוא ידלג על הנהמות (כי במילא לא מקשיבים לו כשהוא מזהיר) והוא יעבור ישר לנשיכה. הרחיקו את הילד מהכלב וצרו קשר מיד עם אחד המאלפים שלנו.

טיולים

טיול הוא הרבה מעבר ליציאה למטרת עשיית צרכים. הטיול מיועד גם לרחרוח לקבלת מידע, שיפור הקשר והתקשורת ביניכם, חשיפה, פריקת אנרגיה ועוד. גם אם יש לכם חצר, הכלב שלכם עדיין צריך לצאת לטיולים בחוץ - זהו צורך בסיסי.

כלב בריא וממוצע זקוק לפחות ל-3 טיולים ביום, כאשר כל טיול הוא מינימום של 30 דקות. רצוי לאפשר בערב טיול ארוך יותר, שכולל פעילות פיזית. 

אם אימצתם גור, הפגישו אותו עם גורים אחרים בגילו (בריאים ומחוסנים) לפריקת אנרגיה ולימוד של וויסות נשיכה.

מקלחת וטיפוח

הכלבים שלנו חיים בתנאי שטח ובעיקר בימים גשומים הם מסתובבים הרבה בבוץ ומן הסתם תקבלו כלב עם פרווה מלוכלכת. התאפקו בימים הראשונים ותנו לו קודם זמן להתאקלם. הוא גם ככה לחוץ ואין צורך להכניס אותו לסיטואציה מלחיצה נוספת עוד לפני שהוא הכיר אתכם מספיק כדי לסמוך עליכם.

גינת כלבים

אם אתם רואים שהכלב החדש שלכם חושש מכלבים אחרים או לא מעוניין להכנס לגינת הכלבים, אל תכריחו אותו. גם אם הוא נכנס לגינה ויושב בצד / נצמד אליכם / יושב מתחת לספסל, הוא למעשה אומר לכם שהוא לא רוצה להיות שם.

גינות כלבים יכולות להיות מקום נהדר לפריקת אנרגיה, אבל הן גם מהוות סיר לחץ ולא מתאימות לכל כלב.

הכותבת היא ענת אלקיים

מטפלת ומאמנת התנהגותית לכלבים

054-4600533

a.aboutadog@gmail.com

Bekesher Lakelev Logo
bottom of page